Nu ik dit schrijf, zijn Potato Europe en het Pieperfestival in Emmeloord net achter de rug. Twee schitterende evenementen, waar veel over te doen is geweest. Na maanden voorbereiding (proefvelden aanleggen, beoordelen, bijhouden, stand regelen, klanten uitnodigen, etc. etc.) zijn we vorige week dinsdag begonnen met opbouwen. Het ging allemaal niet vanzelf en om 16.30 kregen alle standhouders het bericht dat de eerste dag van de beurs niet doorging, vanwege de eerste herststorm in Nederland. Heel begrijpelijk en een terecht beslissing. De vele regen zorgde inmiddels niet alleen op ons proefveld, maar ook bij veel aardappeltelers voor ondergelopen aardappelruggen. Telers die maanden hun oogst hebben voorbereid, moeten nu ook improviseren en zijn druk in de weer met de schop of zelfs met de kraan. Hopelijk valt de schade mee..

De beursdag op donderdag werd eentje om nooit meer te vergeten. De dag begon fantastisch. In een stralende zon om 8.00 s’morgens stonden de eerste bezoekers al bij de rooidemonstraties en aansluitend hadden wij veel aanloop in onze stand. Een gezellige sfeer en iedereen had wel even tijd voor een aardappelpraatje of een bakje koffie. Toen het in de middag begon te regenen, bleven de 10.000 bezoekers lekker in de grote tent en bleef het nog lang gezellig. Wij kijken terug op een geslaagd evenement. Hopelijk zal de organisatie van het World Potato Congress (WPC) dat ook doen. Het zou toch fantastisch zijn, als in 2021 ook het WPC in World Potato City Emmeloord gehouden zou worden! Waar een klein land al niet groot in kan zijn.

Op zaterdag stond de traditionele Fish Potato Run op het programma. Een loop van Urk (hoofdstad van de vis) naar Emmeloord (hoofdstad van de aardappel) over een afstand van 12,8 kilometer. Het streven is altijd om binnen het uur binnen te komen. Dat is mij ook dit jaar weer gelukt. De traditionele gratis friet smaakte weer heerlijk en s’avonds was de feestavond zeer gezellig waar er weer veel pieperpraat was.

Al met al een mooie week met het mooiste gewas ter wereld in het middelpunt; De Aardappel! 

Olaf van Campen

Olaf.van.Campen.jpg