Overslaan en naar de inhoud gaan
biologische_gewasverbetering.png

Geïntegreerde aanpak

Biologische gewasbescherming heeft de toekomst.
biologische_gewasverbetering.png

Als teler merk je aan alles dat de rol van chemische in de bestrijding van ziekten aan het veranderen is. Daarom biedt ADAMA steeds meer producten die meegaan in de beweging richting duurzaamheid en natuurlijke oplossingen.

6 redenen waarom niet-chemische gewasbescherming de toekomst heeft

 

1. Resistentie tegen traditionele gewasbeschermingsmiddelen

Veel ziekten ontwikkelen in de loop van de tijd immuniteit tegen conventionele bestrijdingsmiddelen. Op termijn wordt elk middel minder bruikbaar. Duurzame producten versterken de natuurlijke afweer van de plant, waardoor geen resistentie optreedt.

2. Bredere inzetbaarheid

Waar traditionele oplossingen vaak heel specifiek toepasbaar zijn op één type gewas of tegen één soort infectie, zijn biologische producten algemener in te zetten. Dit komt doordat de middelen zich niet op bepaalde ziekte richten, maar op de weerstand van het gewas zelf.

3. Bredere afzetmarkt

Bij biologische middelen blijven er geen ongewenste residuen achter in de vruchten, knollen of bladeren van de plant. Hierdoor zijn de producten niet alleen gezonder voor de mens, maar ook te vermarkten als biologisch.

4. Traditionele oplossingen verdwijnen van de markt

Gewasbeschermingsmiddelen op basis van chemie hebben vaak een licentie van een aantal jaren. Met alle constant veranderende richtlijnen en eisen is het lastig om ze na deze periode weer goedgekeurd te krijgen. Met biologische producten ga je voorbij aan dit probleem, waardoor ze makkelijker te registeren zijn.

5. Op tijd aanhaken

Door op tijd te beginnen metbiologische gewasbescherming zorg je voor een soepele overgang en ben je klaar voor de werkwijze en benadering van de toekomst. Zo loop je voorop.

6. Maatschappelijke wens

Het is duidelijk dat de samenleving klaar is voor meer duurzaamheid en verantwoordelijkheid. Met biologische gewasbescherming geef je als teler gehoor aan deze roep uit de maatschappij.

 

De werkwijze met niet-chemische middelen

In feite zet je niet-chemische beschermingsmiddelen vaak op eenzelfde manier in als je met traditionele oplossingen gewend bent. Dat betekent dat je ze gewoon aan het dompelbad kunt toevoegen of in de conventionele veldspuit voor de bladbehandeling. Toch zijn er ook verschillen. Zo kun je ons product Charge het beste toedienen op het moment van infectie. Het gewas krijgt dan door de elicitorwerking op het juiste moment een boost in de afweer en heeft op deze manier de natuurlijke middelen tot zijn beschikking om alle zeilen bij te zetten en de ziekteverwekkers te lijf te gaan. Lees hier meer over hoe je je werkwijze kunt aanpassen bij het gebruik van niet-chemische middelen.

 

Biologische oplossingen passen binnen een geïntegreerde aanpak

Duurzame landbouw vraagt om een geïntegreerde aanpak. Je wilt telen met een zo laag mogelijke impact voor het milieu. Hiervoor moet je een aantal dingen op orde hebben. Denk aan de optimale samenstelling van de bodem, de perfecte timing rond ziektebestrijding, de inzet van natuurlijke vijanden en het gebruik van een rassen die minder ziektegevoelig zijn. Zo stel je de verschillende componenten van je werkwijze op elkaar af. Tegenwoordig noemen we dit ‘integrated crop management (ICM)’. De toepassing van biologische gewasbescherming sluit naadloos aan bij geïntegreerd telen.  

Resistentie tegen chemicaliën is een factor die een steeds grotere rol gaat spelen in de teelt van gewassen. Daarbij wordt de maatschappelijke roep om duurzaamheid luider. Met ons nieuwe natuurlijke product Charge bieden we een krachtige, breed inzetbare oplossing die de toekomst inluidt van de bestrijding van schimmels en bacteriën.