Nóg hogere driftrestricties! Hoe hebben anderen dit opgelost?
Het landschap in de gewasbescherming is serieus aan het veranderen. Er verdwijnen meer actieve stoffen dan dat er bijkomen. Denk aan neonicotinoïden als zaadbehandeling in diverse teelten of aan loofdodingsmiddelen in aardappelen. Wat hierin breed frustreert, is dat veel besluiten ingegeven lijken te zijn door maatschappelijke druk; in plaats van dat naar de feiten is gekeken. De emotie regeert. En dat is fout.
En ja, er worden inderdaad nog steeds normen overschreden in oppervlaktewater. Grootste boosdoeners zijn erfafspoeling en afspoeling van percelen. Maar via tal van emissiebeperkende projecten met toelatingshouders en telers werken we er samen al hard aan om aan de normen te voldoen met als resultaat dat het aantal overschrijdingen in oppervlaktewater al daalt.
Teler Luuk van den Heuvel en adviseur Hanko Blok
Heel bijzonder daarom is dat CTGB steeds strengere eisen stelt aan drift. Voor fabrikanten is het telkens weer een verrassing welke driftreducerende restricties op het etiket komen te staan nadat een nieuwe product is toegelaten. Restricties van 95% DRT of 97,5% DRT zijn al geen uitzondering meer. Dit terwijl het beperken van drift – zo is aangetoond – maar marginaal bijdraagt aan het reduceren van de emissie.
Hoe ga je daar als akkerbouwer mee om?
“Dat verschilt per bedrijf”, vertelt Hanko Blok, die adviseur is bij CZAV en als akkerbouwer op Noord-Beveland zelf enkele jaren geleden al heeft geïnvesteerd in een driftreducerende techniek. “Werk je met conventionele machines, dan is het waarschijnlijk raadzaam om je teeltvrije zones te verruimen. Maar heb je ruimte om te investeren in moderne technieken om drift te beperken en kom je er met je kostprijs in uit, dan zou ik dat zeker aanraden. Het maakt je flexibeler en toekomstbestendiger. Je hebt dan meer middelen waar je uit kunt kiezen.”
Ga je investeren, probeer dan zo veel mogelijk te anticiperen op de regelgeving van morgen, geeft Hanko Blok als tip mee. “Dat is lastig. Dat begrijp ik heel goed. Maar feit is nu eenmaal dat de eisen steeds strenger worden. Die tendens zal nog wel even doorzetten.”
Luuk van de Heuvel is bij Loon- en Akkerbouwbedrijf Kranenburg in Nieuw-Vennep verantwoordelijk voor 150 ha akkerbouw. Het verruimen van teeltvrije zones vond hij geen optie, omdat de grond daar te duur voor is. Begin 2017 hebben zij daarom de Wingssprayer aangeschaft.
Die heeft meerdere voordelen, vertelt hij. “Het eerste voordeel is dat we langer door kunnen werken dan eerst. Ook met iets meer wind kunnen we nu blijven rijden, met behoud van een mooi spuitbeeld. Het tweede voordeel zit in de relatief fijne dop. Die geeft een mooie verdeling over het gewas. Het derde voordeel is dat we een ruimere keuze uit middelen hebben. Het vierde dat we middelen besparen. En het vijfde is dat de machine ons meer rust geeft: we zijn vrijgesteld van drukregistratie.”
Wat is zijn tip voor collega’s die in nieuwe machines willen investeren? “Laat de machine vanuit de importeur opbouwen. Dat maakt haar in de regel wat degelijker. Ook zit de machine dan gelijk goed in de lak. Het is en blijft een forse investering, maar ik kan nu wel een aantal jaren vooruit, ook als de restricties weer verder worden aangescherpt.”
Robbert Boon
Technical Support Manager Akkerbouw
M +31-(0)6-83606458
E robbert.boon@adama.com
ADAMA Northern Europe B.V.
Postbus 355
3830 AK Leusden, Netherlands
Telefoon: +31 (0) 33 205 6800
E-mail: info.ane@adama.com
ADAMA Northern Europe B.V.
Arnhemseweg 87
3832 GK Leusden, Netherlands